Zindelijk worden gaat bij ieder kind anders. Denk bijvoorbeeld aan het moment, de voorkeur voor een potje of juist het toilet. Het ene kind is niet met het andere kind te vergelijken als het gaat om zindelijk worden. Zo wil de een de luier al uit, terwijl de ander meer stimulans nodig heeft.

Baby’s tot 12 maanden plassen reflexmatig wanneer ze een volle blaas hebben. Vanaf 12 maanden neemt de gevoeligheid van de blaas voor het reflexmatig plassen af. Vanaf 18 maanden kan een kind de eerste gewaarwordingen van zindelijkheid ervaren en ontdekt het dat een natte luier of een volle broek niet prettig aanvoelt. 

In Westerse landen worden de meeste kinderen tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Vervolgens duurt het nog 6 tot 12 maanden voordat een kind ook ’s nachts zindelijk is. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens. Dat de meeste kinderen met 36 maanden zindelijk zijn, betekent dat er dus ook kinderen zijn die pas later zindelijk worden. Dit zijn er zelfs behoorlijk veel. Maar liefst 25% à 30% is pas na het 4e jaar geheel zindelijk. Je mag van een kind verwachten dat het (overdag) zindelijk is met 5 jaar, omdat pas dan alle organen, die een rol spelen bij de zindelijkheid, volledig zijn uitgerijpt. Bedplassen is pas een erkend probleem als het kind ouder is dan 6 jaar. Overigens plast 1 op de 6 vijfjarigen ’s nachts nog wel eens in bed. Bij zesjarigen is dit 1 op de 10.

 Toiletritueel bij De Ooievaar

  • Samen met de ouders bepalen we het moment van de zindelijkheidstraining en de aanpak ervan zowel

thuis als op het kinderdagverblijf.

  • Is een kind van huis uit gewend aan een potje of heeft hij/zij de voorkeur voor een potje, dan wordt deze in de toiletruimte neergezet.
  • We laten kinderen die net starten spelenderwijs kennis maken met de wc of het potje. Doen voor hoe je doortrekt en laten zien wat er gebeurt. We houden rekening met de eigenheid van ieder kind en gunnen elk kind zijn/haar eigen tempo.      
  • Stimuleren het kind op het toilet of het potje te gaan. Alleen al het zitten op het toilet of de pot is een prestatie!
  • Handen wassen hoort erbij en is ook leuk om te doen.
  • Er zijn 4 vaste toiletmomenten op een dag. Maar kinderen kunnen natuurlijk vaker naar het toilet moeten en het is een goed teken als ze dit zelf gaan aangeven.  
  • We lezen kinderboekjes voor over het zindelijk worden en op het potje gaan. Hiermee wordt het toiletritueel onderdeel van de belevingswereld van het kind.
  • We leren jongens om zittend te plassen. Jongens die bij het zindelijk worden staan, kunnen een verkeerde plasroutine ontwikkelen. Ze gaan dan te veel duwen om de urine naar buiten te krijgen, terwijl zij het juist van een ontspannen positie moeten ‘laten lopen’. Alleen dan krijgen ze alles eruit.
  • Ongelukjes kunnen gebeuren. Zelfvertrouwen en emotionele veiligheid is belangrijk in het proces van zindelijkheid.